pakketje

Heeft u filigraanpapier gekregen en geen idee wat u er mee kunt doen? Was u een kei in het maken van filigraankaarten, maar bent u de technieken vergeten? Ik leg grondvormen en basistechnieken uit en u kunt (weer) aan de slag.

Onder het tabblad 'Cursus'  vindt u werkbeschrijvingen van mijn filigraankaarten. Bij iedere kaart worden de gebruikte filigraanmaterialen evenals de namen van de gebruikte grondvormen en de afmetingen van de stroken vermeld. We beginnen met een aantal grondvormen. Bij alle grondvormen geldt: de grootte van de filigraanfiguur wordt bepaald door de lengte van de gebruikte filigraanstroken. Hoe langer de strook, hoe groter de figuur.   

Allereerst de open spiralen. Daarna zijn de gesloten spiralen aan de beurt.

De verschillende gerolde en gevormde spiralen vormen samen een motief. Voor de meeste filigraanvormen heb je dan ook maar korte strookjes nodig (bijv. 10 - 12 cm of zelfs nog korter). De lengte van de stroken pas je dus aan aan de gewenste grootte van het patroon. Het maakt dus niet echt uit hoe lang de stroken zijn die je koopt. De in kant en klare pakjes gekochte filigraanstroken zijn meestal 50 cm. lang, maar van andere papierstrooktechnieken, zoals papuela en tissu zijn alleen pakjes met korte strookjes verkrijgbaar. Zorg in ieder geval dat je voldoende strookjes hebt van de kleur(en) waar je mee wilt werken. Het zou immers jammer zijn als je net een paar strookjes van de juiste kleur te kort komt. De breedte van het filigraanpapier zorgt dat we niet alleen met de stroken kunnen rollen, maar ook andere technieken als inknippen, vouwen en winden zijn mogelijk.

openWe beginnen dus met de open spiralen: Basisvormen: open spiralen

Daarna gaan we verder met de gesloten vormen: Basisvormen: gesloten spiralen

Of met huskings: Huskings

Tenslotte kijken we nog naar wat andere technieken die goed te combineren zijn filigraan: Aanvullende technieken

We beginnen met de open spiralen. De grootte van de filigraanfiguur wordt bepaald door de lengte van de gebruikte filigraanstroken.

De tweede stap: gesloten spiralen. Ook nu geldt: de grootte van de filigraanfiguur wordt bepaald door de lengte van de gebruikte filigraanstroken.

Huskings zijn filigraanvormen die volgens een bepaald patroon om spelden worden gewikkeld. Daarna wordt dan het hele patroon nog één of meerdere keren omwikkeld.