Filigraanpennen

Bij filigraangereedschap denken we al snel aan filigraanpennen. Je kunt ze in vele soorten en maten kopen. Onderaan deze pagina lees je hoe je ze zelf kunt maken.

We rollen de strookjes met de vingers op, of gebruiken hiervoor een speciale filigraanpen. Er zijn vele soorten te koop, maar je moet wel weten waar je op moet letten. Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken....

pennen-16.jpg

Het oprollen van filigraanstroken kan zonder hulpmiddelen met de vingers, maar vergt wel geduld en vooral veel oefening. Er zijn echter ook filigraanpennen in vele soorten en maten te koop of je kunt er zelf een maken.

pennen-13.jpg pennen-12.jpg

Toen begin jaren 80 filigraan in ons land populair werd gebruikten velen een cocktailprikkertje als hulpmiddel. Ook een lange prikpen bood uitkomst.

pennen-2.jpg pennen-8.jpg

Daarna volgden de plastic filigraanpennen met een gleufje ertussen. Door het strookje in het gleufje te schuiven en het dan verder op te rollen, heb je houvast en gaat het oprollen veel gemakkelijker. Het gat in het midden wordt met deze pennetjes wel erg groot.

pennen-10.jpg pennen-3.jpg pennen-11.jpg

Al snel verschenen er toen metalen pennetjes met gleufjes, maar nog steeds wordt het gat in het midden van de spiraal vrij groot.

pennen-9.jpg pennen-4.jpg pennen-1.jpg

De laatste jaren zijn de filigraanpennen steeds fijner geworden waardoor de spiralen meer windingen hebben en dan mooier uitspringen. Natuurlijk speelt de dikte van de filigraanstroken hierbij ook een belangrijke rol.
Ik heb intussen een aardige collectie met verschillende filigraanpennen. Sommige pennen zijn echt alleen voor de verzameling.

pennen-14.jpg

Een aantal gebruik ik af en toe, maar zelf gebruik ik de fijnste pennen het liefst.

pennen-5.jpg pennen-6.jpg pennen-7.jpg

Hoe kun je zelf een filigraanpen maken en wat heb je daarvoor nodig?

  • een borduurnaald met een lang oog
  • een houten deuveltje of stukje rondhout
  • secondelijm of 2-componentenlijm

Neem een borduurnaald met een lang oog en knip het topje eraf met een tangetje. Pas wel op voor je ogen! Hoeveel je eraf moet knippen kun je af laten hangen van de breedte van de stroken die je op wilt rollen. Boor een passend gaatje in het midden van de doorsnede van het houten stokje en knip eventueel ook nog een stukje van de onderkant van de naald, want het moet niet te hoog boven het stokje uitsteken. Lijm tot slot de naald in het gaatje en laat het goed drogen voor je gaat rollen.